Wydawca treści
użytkowanie lasu
Użytkowanie lasu to korzystanie z jego zasobów – pozyskanie drewna, zbiór płodów runa leśnego, zbiór roślin lub ich części na potrzeby przemysłu farmaceutycznego, pozyskanie choinek, eksploatacja kopalin i wiele innych. Leśnicy umożliwiają społeczeństwu korzystanie z darów lasu, ale w sposób zapewniający mu trwałość.
Użytkowanie lasu jest to dział gospodarki leśnej zajmujący się planowaniem i racjonalnym pobieraniem użytków:
-drewna w granicach nie przekraczających możliwości produkcyjnych lasu,
-surowców i produktów ubocznego użytkowania lasu w sposób zapewniający możliwość ich biologicznego odtwarzania, a także ochrony runa leśnego.
Użytkowanie lasu należy również rozpatrywać jako dyscyplinę naukową traktującą nie tylko o użytkach leśnych, ale i o ich społecznym wykorzystaniu.
Użytkowanie lasu zajmuje się przede wszystkim sposobami i organizacją pozyskiwania drewna i innych płodów leśnych oraz narzędziami do tego służącymi, ich budową i techniką posługiwania się nimi. Podstawą do opanowania tej dziedziny wiedzy jest nauka o drewnie. Wbrew pozorom pozyskanie drewna służy nie tylko zaspokajaniu potrzeb rynku drzewnego, ale jest to także lub nawet przede wszystkim środek i konsekwencja działań związanych z hodowlą i ochroną lasu.
Surowiec drzewny pozyskiwany jest nie tylko z chwilą osiągnięcia wieku rębności. Drzewa wycinane są również w ramach tzw. cięć pielęgnacyjnych. Dzieje się tak, ponieważ w trakcie wzrostu lasu zachodzą bardzo dynamiczne procesy związane m. in. z konkurencją drzew o pokarm, wodę i światło. Jedne drzewa zaczynają dominować nad innymi. Słabsze, które nie radzą sobie w tej wzajemnej konkurencji – umierają lub zajmują niższą pozycję biosocjalną. Leśnicy ubiegają proces śmierci drzew pozyskując w trakcie wzrostu drzewostanu te drzewa, które posiadają „symptomy słabości". Dzięki temu ten cenny surowiec nie ulega rozkładowi, ale jest pozyskiwany i wykorzystywany do wielu praktycznych celów.
Leśnicy także wycinają drzewa opanowane przez grzyby lub owady, które mogłyby stać się zalążkiem „epidemii w lesie". W takiej sytuacji surowiec drzewny jest pozyskiwany w ramach tzw. cięć sanitarnych przygodnych. Pozwala to utrzymać las w dobrej kondycji zdrowotnej.
Każdy gatunek ma swój określony czas życia. Leśnicy nazywają go wiekiem rębności. Drzewa pozostawione dłużej niż wiek rębności umierają śmiercią naturalną i ulegają powolnemu rozkładowi. Leśnicy godzą z jednej strony zapotrzebowanie społeczeństwa na drewno, a z drugiej strony zachowują i ochraniają ekosystemy leśne w niepogarszającym się stanie. Dlatego leśnicy prowadząc gospodarkę leśną z jednej strony wycinają drzewa, zaś z drugiej część z nich pozostawiają do naturalnego rozkładu udostępniając tym organizmom, które tego potrzebują stare, martwe, dziuplaste drzewa.
W ramach użytkowania ubocznego Nadleśnictwo hoduje i pozyskuje na plantacjach choinkowych choinki na potrzeby miejscowej ludności.
Najnowsze aktualności
Sprzedaż bezpośrednia dziczyzny w Nadleśnictwie Józefów
Sprzedaż bezpośrednia dziczyzny w Nadleśnictwie Józefów
Nadleśnictwo Józefów informuje, że na terenie Nadleśnictwa Józefów funkcjonuje punkt sprzedaży bezpośredniej dziczyzny. Osoby chętne do zakupu dziczyzny pochodzącej z zarządzanego przez Nadleśnictwo Józefów OHZ LP „Hamernia” proszone są o zapoznanie z poniższą ofertą.
Wychodząc na przeciw klientom, którzy chcą skorzystać z najzdrowszego obecnie mięsa na rynku, Nadleśnictwo Józefów rozpoczyna sprzedaż bezpośrednią tusz zwierzyny łownej, nieoskórowanej i bez podrobów.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ DZICZYZNĘ?
Średnia wartość energetyczna dziczyzny kształtuje się na poziomie 115 kcal. Dla porównania 100g mięsa zwierząt hodowlanych dostarcza przeciętnie 130-570 kcal. Mięso zwierząt dziko żyjących charakteryzuje się wysoką zawartością białka (ok. 17-24%), a niską zawartością tłuszczu (0,3-8%) i cholesterolu. Mięśnie zwierząt łownych są bardziej ukrwione i mniej otłuszczone, co spowodowane jest odmiennymi warunkami bytowania. Stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych występuje w korzystniejszych proporcjach niż w mięsie zwierząt rzeźnych, co odgrywa istotną rolę w profilaktyce i leczeniu hiperlipidemii (podwyższone stężenie tłuszczu we krwi).
Zwierzyna łowna zawiera również czterokrotnie więcej witamin i składników mineralnych niż mięso zwierząt rzeźnych. W większych proporcjach występują takie witaminy jak B1 i B2 oraz takie pierwiastki jak sód, potas, wapń, magnez czy fosfor. Ciemnoczerwony kolor mięsa dziczyzny wskazuje również na bogate źródło dobrze przyswajalnego żelaza.
Proszę pamiętać, że jest to towar sprzedawany sezonowo, więc jego dostępność uzależniona jest od pory roku. Sprzedawane tusze zwierzyny pozyskiwane są na bieżąco w celu realizacji złożonych zamówień.
Dostępność dziczyzny w ciągu roku:

Dzik - cały rok.
Punkt sprzedaży bezpośredniej dziczyzny nadzorowany jest przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Biłgoraju oraz posiada weterynaryjny numer identyfikacyjny: 051286133.
Sprzedaż bezpośrednia prowadzona jest w punkcie zlokalizowanym pod poniższym adresem (odbiór tusz):
Nadleśnictwo Józefów
ul. Leśna 46
23-460 Józefów
Szczegółowe informacji można uzyskać po numerami telefonu bądź adresem mailem:
- Telefon kontaktowy do osoby zajmującej się sprzedażą bezpośrednią: 728 385 647 – Pan Piotr Gontarz (w dni robocze w godzinach 07:00 – 15:00)
- Telefon do biura Nadleśnictwa Józefów: (84) 687-80-05 (w dni robocze w godzinach 07:00 – 15:00)
- E-mail : jozefow@lublin.lasy.gov.pl
Z dniem 09.10.2025 r. został wprowadzony do stosowania w Punkcie Sprzedaży Bezpośredniej Dziczyzny w Nadleśnictwa Józefów poniższy cennik tusz zwierzyny łownej:
|
Cena w PLN za 1 kg |
Jeleń* |
Sarna* |
Dzik* |
|
netto |
15,00 |
23,00 |
10,50 |
* cennik może ulegać zmianie, ze względu na rynkowe wahania cen dziczyzny oraz jej dostępność.
W przypadku chęci zakupu tuszy prosimy o składanie zamówień na załączonym do niniejszej oferty formularzu tj. „Zgłoszenie zamówienia tuszy dziczyzny”.
Realizacja zamówień odbywać się będzie według kolejności nadsyłanych zamówień i możliwości pozyskania zwierzyny w danym okresie czasu.
W związku z powyższym w przypadku dużej ilości zamówień, nie wszystkie nadsyłane zgłoszenia zakupu mogą zostać zrealizowane.
W załączniku do pobrania znajduję się druk wymagany do złożenia zamówienia.
Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych i ciekawych smaku dziczyzny do skorzystania z naszej oferty!

